RAMOWY ROZKŁAD DNIA

7.00–17.00 – realizacja podstawy programowej 

7.00-8.00

Schodzenie się dzieci.
Zajęcia opiekuńcze.
Inicjowanie rozmów z dziećmi, zabawy dowolne – stwarzanie sytuacji zabawowych służących realizacji pomysłów dzieci.
Praca indywidualna o charakterze wyrównawczo-stymulującym oraz z dzieckiem zdolnym.
Zabawy integrujące grupę.

8.00-8.30

Poranne ćwiczenia gimnastyczne.
Przygotowanie do śniadania – czynności porządkowe, czynności higieniczne i samoobsługowe w łazience.

8.45-9.15

Śniadanie.
Realizacja założeń programowych z zakresu kształtowania nawyków higienicznych i kulturalnych oraz dbałości o zdrowie.

9.15-11.30

Realizacja zajęć edukacyjno-wychowawczych z całą grupą w oparciu o podstawę programową.
Organizowanie zabaw twórczych i ruchowych zgodnie z tematyką zajęć. Swobodna zabawa dzieci przy niewielkim udziale nauczyciela.
Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania sznurowadeł, zapiania guzików, suwaków – doskonalenie czynności).
Zabawy swobodne w ogrodzie, zajęcia ruchowe, zabawy tropiące, wycieczki i spacery – poznanie środowisk przyrodniczych i społecznych w najbliższym otoczeniu przedszkola.

11.30-12.00

Przygotowanie do obiadu.
Czynności higieniczne i samoobsługowe. Praca dyżurnych, np. nauka nakrywania stołów do obiadu.

12.00-12.45

Obiad.
Realizacja założeń programowych w zakresie prawidłowego posługiwania się sztućcami (widelcem, łyżką). Kulturalne zachowanie się przy stole, dbałość o zdrowie.

12.45-14.00

Zabiegi higieniczne, przygotowanie do relaksu – nabywanie umiejętności samoobsługowych związanych ze zdejmowaniem i zakładaniem elementów garderoby (dzieci najmłodsze), leżakowanie.

12.45-13.30

Czytanie bajek, słuchanie słuchowisk, muzyki relaksacyjnej. Relaks – wyciszenie (dzieci starsze).

13.30-14.15

Praca indywidualna z dziećmi, zabawy ogólnorozwojowe.
Przygotowanie do podwieczorku.

14.15-14.45

Przygotowanie i spożywanie podwieczorku – kultura spożywania posiłków.

14.15-14.45

Przygotowanie i spożywanie podwieczorku – kultura spożywania posiłków.